Sander Wijdemans
28 november 2023 06:38
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Zo vind je snel een ervaren advocaat

Wanneer je voor een bepaalde zaak een advocaat nodig hebt dan kun je willekeurig op het internet gaan zoeken. Vooral in grote steden zitten vaak tientallen kantoren. Maar hoe weet je nu of je een goed kantoor hebt gevonden? Iedere advocaat zal zichzelf immers een prima raadsman of raadsvrouw vinden. Het is in ieder geval belangrijk dat je een advocaat vindt die gespecialiseerd is in het onderwerp waar het over gaat. Een strafrechtadvocaat heeft heel andere kennis dan een advocaat arbeidsrecht of familierecht. Leg dus altijd goed uit waar het over gaat als je een kantoor benadert. Een goed kantoor zal je doorverwijzen naar een collega als zij zelf onvoldoende kennis in huis hebben om je goed bij te kunnen staan.

Zo vind je snel een ervaren advocaat

Kies voor een kantoor in de buurt

Het heeft voordelen om een kantoor in de buurt te kiezen. Als je in Rotterdam woont en in zee gaat met een advocatenkantoor in Rotterdam dan kun je gemakkelijk even langs gaan om de zaak te bespreken. Soms gaat dat nu eenmaal makkelijker dan aan de telefoon of via een videogesprek. Ook kun je gemakkelijk stukken even op kantoor afgeven als je die niet digitaal hebt. Je weet dan zeker dat ze goed zijn ontvangen en niet zoekraken bij de post.

Emotionele rechtszaken

Soms lopen de emoties bij een rechtszaak hoog op. Denk aan een echtscheiding of een ontslagprocedure. Het is dan belangrijk dat je een goed contact met je advocaat hebt. Een  echtscheidingsadvocaat wordt verondersteld om objectief naar de zaak te kijken en de belangen van beide echtelieden goed af te wegen. Zeker als hij beide vertegenwoordigt, wat bij een echtscheiding regelmatig voorkomt. Als er jonge kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn dan moeten hun belangen natuurlijk goed in acht worden genomen. Als de ouders het niet eens kunnen worden dan is het aan de advocaat om te bemiddelen zodat er toch goede afspraken worden gemaakt. Afspraken over de kinderen worden opgenomen in een ouderschapsplan dat door beiden moet worden ondertekend. Dit wordt vervolgens door de rechter getoetst en opgenomen in het echtscheidingsvonnis. Hiermee heeft het document rechtskracht gekregen.

De kosten van de advocaat

Als je verzekerd bent voor rechtsbijstandskosten dan is het verstandig om met je verzekeraar te overleggen voordat je een advocaat inschakelt. Zij kunnen je vertellen welke kosten wel en niet vergoed worden. Soms geldt een eigen bijdrage, zoals bij een strafrechtzaak. Soms geldt een wachttijd, zoals bij een echtscheiding. Je kunt dus niet vandaag een verzekering afsluiten en een maand later hier een beroep op doen omdat je wilt gaan scheiden. Als een zaak wel onverwacht en onvoorzien op je pad komt, zoals een faillissement van je werkgever wat je echt niet zag aankomen, dan kun je vaak wel een beroep op je verzekering doen. Maar het is hoe dan ook verstandig om deze verzekering af te sluiten op een moment dat je geen problemen verwacht.

Reacties