Sander Wijdemans
28 november 2023 06:36
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Zo zorg je voor optimale liquiditeit voor je bedrijf

Als ondernemer ben je vaak voortdurend met je financiële middelen aan het schuiven. De kosten gaan immers voor de baten uit. Als je een opdracht krijgt dan moet je daarvoor investeren. Materialen inkopen en andere kosten maken. Pas als de klus klaar is, wordt er betaald. Soms kun je wel een voorschot krijgen, maar dat is uiteraard maar een deel van de totale aanneemsom. Hier is een oplossing voor, namelijk factoring. Je kunt de factuur die je aan je opdrachtgever stuurt laten voorfinancieren door een factoringbedrijf. Zij betalen het factuurbedrag minus een fee. Die bedraagt gemiddeld 10%.

Zo zorg je voor optimale liquiditeit voor je bedrijf

De voordelen van factoring

Het grootste voordeel van factoring is natuurlijk dat je werkkapitaal beschikbaar hebt. Maar er is nog een ander belangrijk voordeel. Als je klant niet betaalt, dan ligt het risico niet bij jou. Daarom betaal je ook de fee. Als de opdrachtgever in gebreke blijft met het betalen van de factuur, dan hoef jij je daar geen zorgen over te maken. De debiteur wordt door het factoringbedrijf aangemaand om te betalen. Gebeurt dat niet dan wordt een incassotraject gestart en indien nodig volgt beslaglegging na een uitspraak door de rechter. Om deze reden zal een factoringbedrijf indien nodig onderzoek doen naar de kredietwaardigheid van de debiteur. Zij willen immers wel hun geld ontvangen op de betaaldatum van de factuur.

Doe veilig zaken met je klanten

Als je een grote opdracht aanneemt is het altijd verstandig om te werken met deelfacturen. De klant betaalt dan steeds een deel van de klus als deze is afgerond. Zelfs de overheid werkt op deze manier na een aantal financiële debacles zoals de aanpassingen aan de Afsluitdijk. Om te voorkomen dat projecten tijdens de uitvoering ineens fors duurder uitpakken en jij daar als opdrachtnemer voor opdraait is het verstandig om clausules in te bouwen. Op die manier kun je de gestegen kosten delen met de opdrachtgever of in ieder geval in overleg gaan hoe het project verder gaat als bepaalde kostenposten hoger uitvallen. Dit kan te maken hebben met gestegen energieprijzen of hogere kosten voor materialen of grondstoffen. Het zijn immers in bepaalde opzichten onzekere tijden.

Doe onderzoek naar je opdrachtgever

Het is altijd belangrijk onderzoek te doen naar je opdrachtgever, zeker als je nooit eerder zaken deed met deze klant. Ook als je gebruik wilt maken van factoring. Je wilt immers niet het risico lopen dat je een opdracht halverwege moet afbreken omdat de facturen niet worden betaald. Dat levert dan immers hoe dan ook altijd een financiële schadepost op. Je kunt jaarcijfers opvragen, deze zijn immers openbaar. Aan de hand daarvan kun je een inschatting maken over de kredietwaardigheid van de opdrachtgever. Verder kun je indien nodig bankgaranties vragen. De klant moet dan bepaalde bedragen op zijn zakelijke rekening reserveren voor jouw opdracht. Als je er alles aan hebt gedaan om ervoor te zorgen dat je klant zich aan zijn betaalafspraken zal houden, dan kun je met een gerust hart aan de slag.

Reacties