Sander Wijdemans
20 april 2021 08:04
door Sander Wijdemans
Channel:
MKB-nieuws

3 dingen die je moet weten voor je een rechtsbijstandverzekering afsluit

Een rechtsbijstandverzekering is één van de vele verzekeringen die je als Nederlander af kunt sluiten. Omdat dit geen verplichte verzekering is, kiest lang niet iedere Nederlander voor een rechtsbijstandverzekering. Toch is het zeker het overwegen waard om zo’n verzekering af te sluiten. Waarom? Omdat een rechtsbijstandverzekering in veel verschillende situaties uitkomst biedt. Zo kun je bijvoorbeeld een beroep doen op deze verzekering als er iets misgaat bij de verbouwing van je woning. Daarnaast biedt een rechtsbijstandverzekering uitkomst bij een geschil op je werk. Zie je het nut van deze verzekering af? Wacht dan niet te lang met het aanvragen. Om je op weg te helpen, zetten we hier drie dingen op een rijtje die van pas komen bij een rechtsbijstandverzekering afsluiten.

1. Wat wordt er allemaal gedekt?

Er zijn Nederlanders die denken dat een rechtsbijstandverzekering altijd uitkomst biedt als er sprake is van een geschil of probleem. Helaas is dit lang niet altijd het geval. Kijk daarom altijd goed naar de dekking alvorens je een rechtsbijstandverzekering afsluit. Wat er precies gedekt wordt, verschilt per verzekeraar. Kies je voor een rechtsbijstandverzekering van Klaverblad verzekeringen? Dan ben je met de basisdekking verzekerd van rechtshulp bij:

1) Juridische problemen over contracten die je afsluit voor je huishouden;
2) Juridische problemen over het terugkrijgen van gestolen spullen;
3) Erfrechtelijke problemen;
4) Strafzaken waarin je als verdachte wordt gedagvaard.

2. Kies de juiste extra modules

Veel mensen denken dat de basisdekking van een rechtsbijstandverzekeringvoldoende is. Toch moet je altijd minimaal één extra module kiezen als je deze verzekering afsluit. Uiteraard kun je ook voor een rechtsbijstandverzekering met meerdere modules kiezen. Kies nooit lukraak een module, maar kijk welke het beste aansluit bij jouw wensen en behoeften.

Wil je verzekerd zijn van juridische hulp bij problemen die te maken hebben met je woning? Kies dan voor de module Wonen. Bij deze module maakt het niet uit of je eigenaar van de woning bent of huurder. Deze module biedt onder meer uitkomst bij problemen met de aannemer, maar ook bij problemen met de gemeente of een verhuurder.

Een andere module waar je voor kunt kiezen, is de module Motorrijtuigen. Deze module is handig als je veel op de weg bent. Als je met je auto of motor schade heeft in het verkeer, wil je dat deze schade vergoed wordt. De module Motorrijtuigen biedt je in dat geval hulp. Daarnaast ben je verzekerd van rechtshulp bij strafzaken die zijn ontstaan terwijl je een voertuig gebruikte en bij contracten die je hebt afgesloten met betrekking tot motorrijtuigen. Je kunt deze module eventueel aanvullen met de module Verkeer. Met deze module ben je ook verzekerd van rechtshulp bij schade die je als voetganger, fietser of passagier in het openbaar vervoer oploopt in het verkeer.

3. Wachttijd

Sluit je een rechtsbijstandverzekering af bij Klaverblad? Dan ben je verzekerd van rechtshulp wanneer je dit nodig heb. Althans, wel als je de juiste module(s) hebt gekozen. Gemakshalve gaan we hier maar even van uit. Voordat je een rechtsbijstandverzekering afsluit, moet je nog wel even weten dat je te maken krijgt met een wachttijd. Bij Klaverblad is de wachttijd 3 maanden. Hierdoor kun je de eerste 3 maanden geen beroep doen op je rechtsbijstandverzekering bij een conflict. Besef je daarnaast goed dat je met deze verzekering niet verzekerd bent voor lopende conflicten, problemen die je aan ziet komen en conflicten die zijn ontstaan voor het afsluiten van de rechtsbijstandverzekering.

Reacties