Sander Wijdemans
30 augustus 2019 11:47
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

4 manieren om de cashflow van jouw webshop op peil te houden

Klanten willen steeds vaker een snelle levering. Wie vandaag een bestelling plaatst, hoopt het morgen al in de bus te ontvangen. Dat heeft een aantal onaangename consequenties. Zo moet je het product altijd op voorraad hebben. Daar ligt het dan te wachten tot een consument een bestelling plaatst. Nadien leef je vaak nog veertien dagen of langer in onzekerheid, omdat de consument nu eenmaal over een herroepingsrecht beschikt. Dat zorgt er wel vaker voor dat webwinkels voor cashflowproblemen komen te staan. Toch kan je maatregelen treffen om de cashflow van jouw webshop op peil te houden.

# 1. Maak goede afspraken met leveranciers

Een eerste manier om de cashflow te optimaliseren is door de eigen betalingen uit te stellen. Uiteindelijk ontvang je van consumenten meteen een betaling en indien jij bovendien een lange betaaltermijn geniet, kan jouw cashflow al snel heel positief worden. Maar heus niet alle leveranciers staan dat toe. Zeker beginnende webshops moeten soms alles voorfinancieren of fikse voorschotten betalen. Is dat het geval? Vergeet dan niet om op termijn betere overeenkomsten te onderhandelen. Jouw cashflow zal er immers de voordelen van plukken.

# 2. Kies voor dropshipping

Een andere manier om de cashflowproblematiek te voorkomen is door geen voorraad aan te houden. In het geval van dropshipping plaats jij de bestelling meteen door aan jouw leverancier die het product rechtstreeks naar de consument zal verzenden. Zo is het jouw leverancier die de producten zal voorfinancieren. Ook dan is het van het grootste belang dat je goede afspraken maakt met jouw leverancier. De klant verwacht nu eenmaal een tijdige levering. Houd er ook rekening mee dat jij, ten opzichte van de klant, nog steeds de verkoper bent. Indien de klant zijn herroepingsrecht uitoefent, komen de producten alsnog bij jou terecht. Indien je daarover geen afspraken hebt gemaakt met de leverancier, kan dat ook nadelige gevolgen hebben.

# 3. Wend vreemd vermogen aan

Je bent niet verplicht om eigen vermogen te gebruiken om de voorraden te financieren. Banken bieden vaak speciale formules aan om de voorraad te financieren. Het nadeel is dan weer dat je natuurlijk een rente moet betalen. Via vergelijkingswebsites zoals Leningen.nl spoor je echter de voordeligste kredietverstrekker op. Bovendien zal niet elke kredietverstrekker even enthousiast reageren op jouw kredietaanvraag, zeker indien je een te hoog bedrag wil lenen. Daarom kan je maar beter vooraf het maximaal bedrag van jouw lening berekenen.

# 4. Neem de interne cashflow onder de loep

Cashflowproblemen hoeven heus niet altijd het gevolg te zijn van voorraadfinanciering. Soms kan je ook intern de cashflow verbeteren door betalingen uit te stellen en inkomsten vroeger te ontvangen. Denk bijvoorbeeld aan de betaling van een verzekeringspremie: zelfs wanneer een jaarlijkse betaling voordeliger is, kan het toch interessanter zijn om de premie maandelijks te betalen. Dan moet je per slot van rekening geen rente betalen op een zakelijke lening. Hetzelfde geldt ook voor de andere betalingen die je doet. Door pas te betalen op de vervaldag, voorkom je cashflowproblemen.

Reacties