Sander Wijdemans
11 oktober 2023 09:21
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Alles wat je moet weten over de preventiemedewerker

In elke organisatie is het belangrijk om aandacht te besteden aan veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Een preventiemedewerker speelt hierbij een cruciale rol. Maar wat houdt de functie van een preventiemedewerker precies in? In dit artikel zullen we alles bespreken wat je moet weten over de preventiemedewerker.

Wat is een preventiemedewerker?

Een preventiemedewerker is iemand die binnen een organisatie verantwoordelijk is voor de veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Deze persoon heeft als doel om arbeidsrisico’s te voorkomen en te verminderen. De taken van een preventiemedewerker kunnen variëren, afhankelijk van de grootte en aard van de organisatie, maar over het algemeen houdt de functie in dat de preventiemedewerker advies geeft aan zowel werkgevers als werknemers over veiligheidsmaatregelen en het voorkomen van arbeidsongevallen.

Taken van een preventiemedewerker

De taken van een preventiemedewerker kunnen sterk verschillen, afhankelijk van de organisatie waarin hij of zij werkzaam is. Hier zijn enkele veelvoorkomende taken van een preventiemedewerker:

Risico-inventarisatie en -evaluatie

Een preventiemedewerker is verantwoordelijk voor het uitvoeren van een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Hierbij worden alle risico’s op de werkvloer in kaart gebracht. Vervolgens worden er passende maatregelen genomen om deze risico’s te verminderen.

Veiligheidsmaatregelen

Een preventiemedewerker is verantwoordelijk voor het adviseren en implementeren van veiligheidsmaatregelen. Dit kan bijvoorbeeld het organiseren van EHBO-cursussen zijn, het controleren van brandveiligheidsmaatregelen of het opstellen van veiligheidsprotocollen.

Training en voorlichting

Een preventiemedewerker organiseert trainingen en voorlichtingssessies om werknemers bewust te maken van veiligheids- en gezondheidsrisico’s op de werkvloer. Ook zorgt de preventiemedewerker voor de verspreiding van relevante informatie en het up-to-date houden van veiligheidsprotocollen.

Incidentenonderzoek

Wanneer er een incident of ongeval op de werkvloer plaatsvindt, is het de taak van de preventiemedewerker om een onderzoek uit te voeren. Hierbij wordt gekeken naar de oorzaken van het incident en worden er maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.

Wettelijke verplichtingen

Het hebben van een preventiemedewerker is wettelijk verplicht voor elke organisatie met personeel. Wil jij deze rol in de toekomst vervullen? Volg dan een opleiding preventiemedewerker. Volgens de Arbowet moet de preventiemedewerker beschikken over voldoende deskundigheid en in staat zijn om zijn taken naar behoren uit te voeren. Daarnaast moet de preventiemedewerker voldoende tijd krijgen om zijn taken uit te voeren en moet hij of zij beschikbaar zijn voor overleg met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging. Steeds meer bedrijven hebben gelukkig de behoefte om personeel meer mee te geven op het gebied van veiligheid. Het belang om gevaren te herkennen, risico’s in te schatten en passende maatregelen te nemen, wordt steeds groter. Met een bvk opleiding geef je invulling aan het veiligheidsbeleid binnen jouw organisatie.

Samenwerking met andere disciplines

Een preventiemedewerker werkt vaak samen met andere disciplines binnen een organisatie, zoals de bedrijfsarts, de arbodienst en de veiligheidscoördinator. Samen zorgen zij voor een veilige en gezonde werkomgeving. Regelmatig overleg en samenwerking tussen deze disciplines is van essentieel belang om de veiligheids- en gezondheidsdoelen van een organisatie te bereiken.

Reacties