Sander Wijdemans
7 september 2021 15:29
door Sander Wijdemans
Channel:
MKB-nieuws

Is zakelijk lenen voor een bedrijfsinvestering slim?

Wil je binnenkort investeren in jouw bedrijf? Dat heb je verschillende manieren om de financiële middelen hiervoor bij elkaar te sprokkelen. Waarschijnlijk richt jij je allereerst tot jouw eigen vermogen. Logisch, want je hoeft in dat geval geen lening af te sluiten. Toch kan het wel degelijk slim zijn om een zakelijke lening af te sluiten voor een bedrijfsinvestering. Helaas ziet niet iedere ondernemer in waarom dit het geval is. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk waarom je er goed aan doet een zakelijke lening af te sluiten voor een bedrijfsinvestering.

Jouw eigen vermogen blijft onberoerd

Sommige ondernemers hebben door de jaren heen een behoorlijk eigen vermogen opgebouwd. Als dit ook voor jou geldt, wil je een bedrijfsinvestering mogelijk financieren met eigen middelen. Je hoeft dan immers geen lening af te sluiten, waardoor je geen rente betaalt. Ook is maandelijks aflossen niet nodig. Toch is het niet altijd verstandig om een investering te financieren met eigen vermogen. Waarom niet? Omdat je dan mogelijk geen geld meer achter de hand hebt. Sneuvelt Gaat er bijvoorbeeld een machine of voertuig en heb je een investering gefinancierd met een zakelijke lening? Dan is er waarschijnlijk voldoende geld in kas om een nieuwe te kopen. Als je jouw eigen vermogen gebruikt om te investeren, is dit mogelijk niet het geval.

Je weet precies waar je aan toe bent

Sluit je een zakelijke lening af om een bedrijfsinvestering te financieren? Dan krijg je te maken met bepaalde verplichtingen. Zo los je iedere maand een deel van het geleende bedrag af. Sommige ondernemers zien dit als nadeel, maar het brengt ook een voordeel met zich mee. Je weet namelijk precies waar je aan toe bent. Bij het afsluiten van een zakelijke lening wordt namelijk vastgesteld hoeveel je per maand terug moet betalen. Hierdoor weet je direct of het financieel haalbaar is om een zakelijke lening te gebruiken voor een bedrijfsinvestering. Kun je de kosten makkelijk ophoesten? Dan is het zeker slim om een zakelijke lening af te sluiten voor een investering.

Je bent verzekerd van een vaste rente

Als je een lening afsluit, brengt dit altijd kosten met zich mee. Bij iedere vorm van zakelijk financieren krijg je namelijk te maken met rente. Deze rente vormt voor veel ondernemers een drempel om een zakelijke lening af te sluiten. Door de rente betaal je onderaan de streep namelijk meer dan je leent. Toch hoef je niet bang te zijn dat je onnodig veel betaalt voor een zakelijke financiering. Je krijgt namelijk te maken met een vaste rente. Dit betekent dat je de gehele looptijd van jouw lening dezelfde rente betaalt. Hierdoor veranderen de kosten van jouw zakelijke lening niet constant. Grote voordeel hiervan is dat je weet waar je aan toe bent.

Je hebt regie over de looptijd  

Eén van de voordelen van een zakelijke lening is dat je regie hebt over de looptijd. Dit is bij een rekening courant krediet niet het geval. Bij zakelijk krediet is de looptijd namelijk standaard 36 maanden. Financier je een bedrijfsinvestering met een zakelijke lening? Dan moet je het geleende geld uiterlijk binnen 5 jaar terugbetalen. Dit is namelijk de maximale looptijd van deze financiering. Je smeert de investering in dat geval uit over een periode van 60 maanden. Je kunt eventueel ook voor een kortere looptijd kiezen. Gaat het jouw bedrijf financieel voor de wind? Dan kun je vervroegd aflossen. Veel geldverstrekkers brengen hier geen extra kosten voor in rekening.

Reacties