Sander Wijdemans
30 oktober 2018 15:37
door Sander Wijdemans
Channel:
MKB-nieuws

Terug naar de start; wat betekent ICT en wat houdt het in?

Terug naar de start wat betekent ICT en wat houdt het in

De term ICT wordt de hele dag door gebruikt. Vooral binnen bedrijven is het een functie die niet te missen is. Sinds de komst van computers, het internet en werken in de cloud kan geen enkel bedrijf nog zonder een slimme digitale man of vrouw. Voor veel mensen is het vaak een raadsel wat hij of zij nou precies doet. En wat betekent de afkorting ICT eigenlijk? We gaan terug naar de basis om meer over ICT te kunnen vertellen.

Wat is ICT?

De term ICT staat voor informatie- en communicatietechnologie. Als het over ICT gaat, gaat het dus over informatiesystemen en (tele)communicatie en alle techniek die daarbij komt kijken. Dat klinkt ingewikkeld, maar dat valt mee. Een ICT-er is een computergek, iemand die alles weet over hoe je informatie opslaat en verspreidt met behulp van computers, computerprogramma’s, maar ook telefoons en andere netwerken. En wist je dat allerlei systemen in auto’s en gebouwen met ICT te maken hebben? Regelmatig noemen we ICT ook wel IT, wat staat voor informatietechnologie.

Wat doet een ICT-er?

Een ICT-er is een duizendpoot die binnen de meeste organisaties onmisbaar is. Het maakt niet uit wat voor bedrijf het is, er zijn altijd wel informatiesystemen die draaiende moeten blijven en ook op gebied van hardware is hulp van een deskundige vaak hard nodig. Een ICT-er wordt vaak ingeschakeld wanneer er een computer is die problemen geeft. Maar ook als de printer vastloopt of het internet binnen het bedrijf eruit ligt, moet de ICT-er in actie komen. Hij of zij lost allerlei technische storingen op, installeert systemen die medewerkers binnen een bedrijf nodig hebben en zorgt dat alles is voorzien van de juiste instellingen. Zonder ICT-er draait het bedrijf niet.

Moet elke medewerker kennis van ICT hebben?

Een beetje basiskennis van ICT kan nooit kwaad. Maar niet iedereen houdt van het ICT-vak en niet iedereen heeft er gevoel voor. Vraag je als werkgever dus niet af hoe je van een digibeet een digilover maakt. Sommige mensen hebben het in zich en anderen zullen het nooit helemaal lekker in de vingers krijgen. Dat is niet erg, met goed ICT advies voor de onderneming en een dynamische ICT-er in dienst komt het allemaal goed. Zeker in deze tijden van hackers, malware en grote aantallen digitale transacties is het zaak de ICT-afdeling op orde te hebben. Het kan letterlijk geld kosten als er op ICT gebied dingen misgaan.

Reacties