Sander Wijdemans
12 oktober 2023 08:49
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Veilig werken in besloten ruimtes: zo doe je dat

Wanneer je werkt in een besloten ruimte, komen er extra veel risico’s bij kijken. Vooral als je werk uitvoert waarbij je bijvoorbeeld vaak en lang in kelders bent, kun je gevaar oplopen als er iets gebeurt. Binnen een besloten ruimte heb je namelijk weinig tot geen vluchtmogelijkheden, waardoor je niet snel weg kunt komen. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe je om moet gaan met gevaarlijke situaties.

Veilig werken in besloten ruimtes

Wat is het gevaar?

Sommige mensen bevinden zich dagelijks in een besloten ruimte voor hun werk, denk hierbij aan een kruipruimte of kelder. Deze ruimtes zijn eigenlijk niet bedoeld voor mensen om zich een langere tijd in te bevinden. Er is namelijk vaak te weinig zuurstof, maar ook kunnen er gevaarlijke stoffen aanwezig zijn. Toch is het soms noodzakelijk om die ruimtes in te gaan, door bepaalde werkzaamheden zoals onderhoud of reparatie. Omdat deze ruimtes besloten zijn, loop je risico wanneer je je hierin bevindt. Zo kun je stikken door de kleine hoeveelheid zuurstof, of vergiftigd raken wanneer er bepaalde stoffen aanwezig zijn. Daarom moet er altijd iemand aanwezig zijn die een mangatwacht cursus of buitenwachtcursus heeft gevolgd. Deze persoon is dan bevoegd om toezicht te houden en in te grijpen wanneer een situatie onveilig wordt.

Cursus voor veiligheid

Als je je dus dagelijks bevindt in kleine, besloten ruimtes, is het belangrijk om te weten hoe je moet handelen in onveilige situaties. Zo zou je dus een cursus kunnen volgen die speciaal bedoeld is voor mensen die voor mensen die toezicht houden op deze werkzaamheden. De cursus, die een dag duurt, bestaat uit theorie en oefeningen in de praktijk. Na het afronden van deze cursus ben je dus bekend met alles rondom werken in kleine ruimtes en kun je ingrijpen tijdens noodsituaties.

Wat leer je tijdens de cursus?

Als je zo’n buitenwacht- of mangatwacht cursus volgt bij cbtresultaatuitopleiden.nl leer je alles wat je moet weten als je toezicht houdt in een besloten ruimte. Zo komen onder andere de volgende onderdelen aan bod: de gevaren van besloten ruimten, veiligheidsmaatregelen die je moet treffen, gevaar herkennen en noodsituaties herkennen. Daarbij leer je hoe je met deze situaties moet omgaan, hoe je met anderen communiceert en hoe je uiteindelijk moet ingrijpen. Naast dat je dit in theorie leert, oefen je op locatie ook meteen hoe dit er in de praktijk uitziet. Als je zo’n cursus hebt gevolgd, weet je meteen hoe het er in de praktijk aan toe zal gaan. Jij houdt toezicht en zorgt ervoor dat de veiligheid gegarandeerd kan worden.

Reacties