Sander Wijdemans
9 augustus 2023 09:12
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Waarom werkgeluk steeds belangrijker wordt

Gelukkige werknemers zijn erg waardevol. Ze werken harder, doen het beter op hun werk en zijn minder vaak ziek. Ook hebben ze een positieve invloed op anderen om hen heen. De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor werkgeluk. Maar het woord “werkgeluk” staat nog niet in het woordenboek. Als werkgever is het belangrijk om niet alleen nieuwe talenten aan te nemen, maar ook te zorgen voor het geluk van je huidige medewerkers. Dat is een belangrijke factor om het werken fijner te maken.

Waarom werkgeluk steeds belangrijker wordt

Wat is er nodig voor werkgeluk?

Om blij te zijn op je werk, moet je iets doen wat je leuk vindt. Als je werknemers plezier hebben in hun werk, zullen ze ook gelukkiger zijn. Als baas kun je daar een beetje invloed op hebben. Het gaat niet alleen om dingen zoals salaris, vakantiedagen en een mooie werkplek. Het gaat vooral om andere dingen, zoals vrijheid in je werk, taken kunnen doen waar je goed in bent, fijne collega’s en een baas die je motiveert. Als werknemers die dingen hebben, voelen ze zich gelukkiger en tevreden na een dag werken. Dus als baas is het belangrijk om goed te zorgen voor je werknemers, zodat ze blij zijn op hun werk.

Tips voor mkb bedrijven om werkgeluk te vergroten

Niet alle bedrijven kunnen zich een chef-kok of masseur veroorloven, maar werkgeluk kan worden vergroot door simpelweg oprechte aandacht te geven. Bijvoorbeeld wanneer de baas je belt als je geblesseerd bent, een collega een kaartje stuurt als je een baby hebt gekregen, of een klein cadeautje krijgt als je een belangrijke prestatie hebt geleverd. Deze eenvoudige gebaren kosten weinig geld maar maken wel een groot verschil. Daarnaast kan werkgeluk toenemen als er gezorgd wordt voor duurzame inzetbaarheid, waarbij werknemers zich gesteund, gewaardeerd en betrokken voelen. Een leuk bedrijfsuitje kan ook bijdragen aan dit gevoel.

Effecten van werkgeluk

Gelukkige medewerkers werken vanuit hun passie en doen hun werk beter. Ze zijn creatiever, worden minder vaak ziek en staan open voor veranderingen en nieuwe dingen. Onderzoeken laten zien dat gelukkige werknemers zo’n 47% productiever zijn, wat soms meer geld voor het bedrijf betekent. Gelukkige medewerkers zijn ook gezonder, waardoor ze beter kunnen omgaan met werkdruk en stress. Ze kunnen meer werk aan en weten beter hoe ze onverwachte problemen kunnen oplossen. Als ze gezond en gelukkig zijn, kunnen ze de organisatie goed ondersteunen, zelfs in moeilijke tijden. Gelukkige werknemers zijn erg waardevol voor een bedrijf. Ze werken harder, doen hun werk beter en zijn minder vaak ziek. Het is steeds belangrijker geworden om aandacht te besteden aan het geluk van werknemers op het werk. Ook al staat het woord “werkgeluk” nog niet in het woordenboek, werkgevers moeten zorgen voor het welzijn van hun huidige medewerkers, niet alleen nieuwe talenten aantrekken.

Reacties