Sander Wijdemans
8 oktober 2019 15:21
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Zakelijk autorijden door middel van autodelen

Als werkgever scheelt het u veel geld als meerdere medewerkers een auto delen. Daarnaast is dit ook een stuk beter voor het milieu, wat wellicht aansluit bij uw duurzame ambities. Er zijn meerdere vormen van autodelen mogelijk. Zo kunnen medewerkers bijvoorbeeld carpoolen, rijden in een deelauto van de leasemaatschappij of uw bedrijf kan zich aansluiten bij een bestaand netwerk van deelauto’s.

Deelsysteem met eigen wagenpark

Deelauto’s kunnen goed ingezet worden om uw eigen wagenpark flexibeler en efficiënter in te zetten. Dit lijkt wellicht ingewikkelder dan het is, want u heeft maar twee zaken nodig. Het eerste is een duidelijk en inzichtelijk boekingssysteem, wat niet alleen duidelijk is voor de medewerker, maar ook de werkgever inzicht geeft. Regel daarnaast een goed sleutelsysteem zodat er altijd autosleutels aanwezig zijn op het moment dat deze nodig zijn. Hou het vooral simpel, want als het te ingewikkeld wordt hebben je medewerkers straks geen zin om er gebruik van te maken. Er zijn verschillende aanbieders die deze twee zaken voor uw bedrijf regelen, waaronder WeGo, Keyzee en Fleetster. De kosten verschillen per aanbieder, maar vaak bespaart u zo veel op parkeerruimte, administratieve kosten en de kosten voor de aanschaf van meerdere auto’s of het zakelijk gebruik van privéauto’s dat u een stuk voordeliger uit bent.

Deelsysteem met auto’s van derden

Steeds meer leasemaatschappijen bieden deelauto’s aan waardoor u geen grote investering hoeft te doen in een wagenpark. Het voordeel van het werken met een leasemaatschappij is dat u zelf het type kunt kiezen en bijvoorbeeld de brandstofsoort. Daarnaast is het mogelijk om uw bedrijfsnaam en logo op de auto laten plaatsen. Een andere voordelige en slimme optie is om helemaal geen eigen auto’s te gebruiken, maar de medewerkers aan te sporen om bestaande netwerken van deelauto’s te gebruiken. Hierdoor bent u geen geld kwijt aan onderhoudskosten en is auto verzekeren niet nodig, maar heeft u wel de voordelen van een auto. Laat bijvoorbeeld een auto neerzetten op de eigen locatie en neem een abonnement op aanbieders als Greenwheels, Connectcar of Freetogo. Deze netwerken van deelauto’s bevinden zich voornamelijk in de Randstad. Een abonnement is voornamelijk interessant als het aantal zakelijke ritten beperkt is of wanneer u flexibiliteit wenst in het aantal deelauto’s dat uw bedrijf ter beschikking heeft.

Voordelen van auto’s delen

Zakelijk autodelen heeft vele voordelen:

  • U maakt efficiënter gebruik van uw wagenpark.
  • Uw bedrijf werkt effectief mee aan het verminderen van de CO2-uitstoot.
  • Minder parkeerruimte nodig door kleiner wagenpark.
  • Lagere administratieve druk door minder declaraties van medewerkers.
  • Kostenbesparing op aanschaf, leasebedrag per werknemer en vergoeding zakelijk rijden van een privéauto.

Toch zitten er ook enkele kanttekeningen aan het zakelijk autorijden. Zo moeten medewerkers soms een eindje lopen als u ervoor kiest om de auto niet op het eigen terrein te zetten. Daarnaast bouwen medewerkers geen schadevrije jaren op als ze niet hun eigen auto verzekeren.

Reacties