Sander Wijdemans
26 september 2023 16:01
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Zo richt je jouw magazijn optimaal in

Wil je de processen in jouw bedrijf nog net iets verder verbeteren? Dan is het goed om eens te beginnen bij het magazijn. Daar kan je namelijk nog veel winst boeken. Bijvoorbeeld door voor een veel betere inrichting te gaan. Dat kan je bijvoorbeeld doen door de stapelbare bak te gaan gebruiken. Of door eens goed de bezem te halen door wat er allemaal ligt. Wil je er zeker van zijn dat je meer uit je mogelijkheden kan halen? Dan is het goed om de tips in dit artikel eens door te nemen.

Zo richt je jouw magazijn optimaal in

De juiste bak kiezen

Wanneer je het magazijn optimaal wilt inrichten, dan is het in de eerste plaats belangrijk dat je alles een goede eigen plek kan geven. Dat doe je bijvoorbeeld door met de stalen stapelbare bakken te werken. Het is vooral belangrijk dat je alles strak en stabiel kan inrichten. Een voordeel van de bakken is bovendien dat je in de hoogte kan werken zodat je minder ruimte op de vloer kwijt bent. Bovendien kan je de bakken ook gebruiken voor transport, bijvoorbeeld bij een grote order. Dit zijn natuurlijk stuk voor stuk belangrijke punten waarmee je winst kan boeken.

Indelen naar gebruik

Het is ook aan te raden om alles in te delen aan de hand van het gebruik. Zijn er spullen die vaker gepakt worden dan andere? Dan moeten die natuurlijk ook op een wat meer logische plek liggen waar ze gemakkelijk te pakken zijn. De spullen die slechts sporadisch voorkomen, kan je dan wat hoger en verder naar achter leggen. Pas wel op dat alles altijd nog wel terug te vinden moet zijn. Anders zou je onnodig kosten kunnen maken door steeds nieuw te kopen. Dit is natuurlijk het tegenovergestelde van wat je eigenlijk probeert te bereiken.

Gebruik moderne hulpmiddelen

Ook voor de indeling en het gebruik van een magazijn geldt dat de ontwikkelingen niet stilstaan. Daar moet je dan natuurlijk wel ook gebruik van maken. Door je te verdiepen in de technologie die beschikbaar is, kan je zorgen dat er voor jouw bedrijf veel meer uit te halen is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je met een slim zoeksysteem gaat werken. Of je gebruikt middelen om alles snel tevoorschijn te kunnen halen. Maak je magazijn altijd zo modern als mogelijk voor maximaal resultaat. Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt.

Maak iemand verantwoordelijk

Het is ook belangrijk om iemand verantwoordelijk te maken voor het magazijn. De klassieke magazijnmeester met stofjas mag dan misschien niet meer bestaan, maar iemand die inzicht heeft in de stromen en op die manier de indeling kan optimaliseren is nog altijd van grote waarde. Het is dan ook slim om op zoek te gaan naar iemand met veel kennis en ervaring. Om daar dan vervolgens optimaal van te kunnen profiteren als ondernemer. Je zal merken dat het magazijn beter te benutten wordt en dat het ook altijd strak en netjes blijft. Dit maakt een groot verschil wanneer je er gebruik van wilt maken op correcte wijze.

Reacties