Sander Wijdemans
28 december 2022 16:06
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Advies voor beginnende vastgoedbeleggers

Bij het investeren in onroerend goed heb je waarschijnlijk als doel om je geld aan het werk te zetten en in de toekomst meer geld terug te krijgen. De rendement die je maakt op jouw investering moet voldoende zijn om de risico’s die je neemt en de belastingen die je betaalt te dekken. Er zijn verschillende manieren om jouw eerste vastgoedbelegging te kopen. In deze blog geven we je enkele tips om te beginnen met het beleggen in vastgoed. 

Stel jezelf deze essentiële vragen om jouw beleggingsdoelstellingen te verduidelijken

De volgende reeks vragen kan helpen om jouw doelstellingen nauwkeurig te verfijnen, realistische verwachtingen te stellen en je vastgoedinvesteringskeuzes op koers te houden.

  • Hoeveel wil je investeren in onroerend goed?
  • Wil je onroerend goed kopen voor de toekomst of heb je nu cashflow nodig?
  • Heb je een goede kredietwaardigheid?
  • Moet je rekening houden met andere financiële plannen, zoals studie, reizen of de zorg voor kinderen of ouders?
  • Ben je op zoek naar belastingvermindering?

Onderzoek doen en professioneel advies inschakelen

Als je wilt investeren in vastgoed, zorg er dan voor dat je gedegen onderzoek doet om de relevante ontwikkelingen te begrijpen en een wijs investeringsbesluit te maken. Het is raadzaam om (online) investeringscursus in de vastgoedmarkt te volgen en zoveel mogelijk kennis vergaren voordat je overgaat op een financieel besluit.

Om het risico te beheersen en jezelf te beschermen in de vastgoedmarkt, kun je ook overwegen jouw vastgoedbelegging via een speciale rechtspersoon aan te houden. Ervaren beleggers kunnen jouw persoonlijke vermogen zoveel mogelijk beschermen in het geval dat de investering tegenvallende resultaten oplevert. 

Leer de verschillende soorten onroerend goed kennen 

Een goed begrip krijgen van de verschillende soorten onroerend goed kan helpen bij het organiseren van jouw onderzoek voor het starten van een onroerend goed investering. Een aantal van de meest bekende soorten vastgoed zijn woningen, commercieel, industrieel, detailhandel en gemengd gebruik. Doe onderzoek naar de verschillende soorten onroerend goed en leer de belangrijkste eigenschappen kennen van elke vastgoedsector.

Zorg voor een uitgebreide inspectie voor aankoop

Voordat je een investering doet in vastgoed, zorg ervoor dat je een inspectie laat uitvoeren. Vraag in ieder geval alle relevante documentatie op die je kunnen waarschuwen voor “rode vlag” problemen. Deze problemen houden meestal verband met reparaties of renovaties, die uiteindelijk duurder kunnen uitvallen dan verwacht. Dergelijke inspecties kunnen fungeren als een leidraad om gezonde en risicovolle beleggingen te herkennen. Als je tijdens de inspectie gevonden problemen hebt die niet overeenkomen met jouw verwachtingen, kun je eventueel overwegen jouw koopbod te verlagen of je kapitaal ergens anders onder te brengen. 

Reacties