Sander Wijdemans
27 december 2023 10:01
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Hoe kan je duurzaam met verpakking omgaan?

Als er één element is waar verduurzaming zeer gewenst is, dan is het wel de manier waarop je jouw producten verpakt. De tijd van eindeloos veel plastic, piepschuim en dozen vol vulling is wel voorbij. Tegenwoordig pak je dat heel anders aan, of in. Er zijn talloze manieren waarop je op een veel vriendelijkere manier met verpakken om kan gaan. Toch kan het lastig zijn om de overstap te maken. Daarom hebben we op deze plek een aantal goede opties voor je verzameld. Dit maakt het een stuk gemakkelijker voor de ondernemer.

Hoe kan je duurzaam met verpakking omgaan

Een ander soort plastic

Dat plastic populair was, en nog altijd is, om mee te verpakken is natuurlijk niet zonder reden. Het werkt gewoon goed. De problemen met het materiaal zijn echter wel steeds duidelijker geworden. Zo kom je er bijvoorbeeld niet meer van af als het er eenmaal is. Dat is echter ook direct een deel van de oplossing. Plastic verpakkingen van gerecycled materiaal werken namelijk ook gewoon prima. Zo kan je op dezelfde manier je producten blijven versturen, alleen dan met veel minder druk op het milieu. Je kan met dit materiaal veel meer doen dan altijd al gedacht werd.

Vriendelijker materiaal gebruiken

Wanneer je het helemaal anders wilt aanpakken, dan kan je ook op zoek gaan naar andere materialen om mee te verpakken. Papieren verpakkingen zijn daar heel goed geschikt voor. Papier is veel zachter voor het milieu en is ook gemakkelijk te gebruiken voor heel veel verschillende soorten verpakkingen. Op die manier kan je dus ook zorgen dat je toch alles goed kan verzenden, zonder dat het materiaal dat je gebruikt een probleem gaat vormen op de lange termijn. Bovendien is er papier in heel veel verschillende vormen, waardoor je dus ook nog op maat kan werken ermee.

Verpakkingen opnieuw gebruiken

Je kan niet alleen verpakkingsmateriaal kiezen dat hergebruikt wordt, je kan ook de verpakking zelf hergebruiken. Met dozen kan je items bijvoorbeeld heel gemakkelijk verzenden. Bedenk je eens hoeveel dozen je zelf krijgt toegestuurd met materiaal erin dat je besteld hebt. Waarom zou je al die dozen klein maken en bij het oud papier stoppen? Je kan ze ook gewoon zelf benutten om materialen en producten te verzenden die jouw klanten weer bij jou bestellen. Dozen zijn vaak de perfecte opties hiervoor. Bovendien is de investering op die manier ook nog eens heel laag. Ook dat is natuurlijk aantrekkelijk.

Anders gaan verpakken

Tot slot is het ook belangrijk om je methode van verpakken eens kritisch onder de loep te nemen. Misschien gebruik je wel veel meer materiaal dan je nodig hebt. In dat geval is het dus gemakkelijk mogelijk om te verduurzamen, want je kan een deel van het verpakkingsmateriaal simpelweg achterwege laten. Het is bovendien ook nog eens zo dat dit veel voordeliger is, want je hoeft er dan veel minder in te investeren. Het zijn dit soort zaken die een groot verschil voor zowel de maatschappij als jouw onderneming maken. Zo snijdt het mes aan twee kanten als je anders verpakt.

Reacties