Sander Wijdemans
2 november 2023 16:34
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Hoe kies ik de juiste magazijnstelling?

Magazijnstellingen zijn echt het hart van je magazijn. Maar welke stellingen en rekken moet je nou eigenlijk hebben? De keuze hangt af van verschillende factoren, zoals wat je allemaal opslaat, hoeveel ruimte je hebt, en wat je precies nodig hebt. Wil jij ook graag weten hoe je de juiste magazijnrekken kiest en gebruikt om de boel in je bedrijf soepeler te laten lopen? Lees dan verder.

Zo richt je jouw magazijn optimaal in

Kies voor veiligheid

Je wilt er natuurlijk voor zorgen dat alle medewerkers veilig kunnen werken. Magazijnstellingen nemen vaak veel ruimte in en kunnen gevaarlijk zijn als je de verkeerde kiest. Kies dus een stelling die stevig genoeg is, groot is en geschikt is voor de spullen die je erin opslaat. Heb je zware spullen? Kies dan voor een extra sterke stelling. Veranker de stelling ook goed om te voorkomen dat die omvalt. Bereken vervolgens het gewicht dat de stelling kan dragen om veilig te blijven. Daarnaast is de kwaliteit van de staanders goed om naar te kijken omdat deze de draagcapaciteit beïnvloeden. Dit zijn dingen waar je altijd op moet letten wanneer je een stelling gaat aanschaffen. Laten we eens kijken welke stellingen er allemaal zijn.

Draagarmstellingen en legbordstellingen

Draagarmstellingen en legbordstellingen zijn stevige constructies die je vaak terugziet in magazijnen. Deze stellingen kunnen moeiteloos zware spullen dragen en zijn bovendien makkelijk in elkaar te zetten. De voordelen: ze zijn sterk, bestand tegen krassen, schokken, zuren en zelfs chemische stoffen. Ze bestaan uit verticale staanders die je aan de muur kunt bevestigen of vrijstaand kunt gebruiken. Met een aantal handige planken kun je al je spullen netjes opbergen. Over het algemeen worden deze stellingen gebruikt voor de opslag van grote en lange producten, zoals buizen, balken en bouwmaterialen. Ze zijn zodanig ingericht dat je er makkelijk bij kan en alles overzichtelijk blijft. Een legbordstelling kan ook handig zijn voor op kantoor om alle administratie in op te bergen. Je kunt ze in verschillende maten krijgen en de hoogte van de draagarmen zijn aanpasbaar. Om die reden kun je ze flexibel inzetten.

Stapelrek

Een stapelrek is ook echt handig voor magazijnen. Je kunt de hoogte ervan aanpassen met stalen buizen van verschillende lengtes. Je kunt zelfs meerdere van deze rekken op elkaar stapelen om ruimte te besparen. Lijkt deze stelling geschikt en wil je er een aanschaffen? Kijk altijd eerst hoeveel ruimte je hebt, hoe makkelijk je door de gangpaden kunt gaan met karretjes, wat je precies wilt opslaan en of het rek voldoet aan de juiste veiligheidsnormen. Je moet tevens ook rekening houden met de hoogte van je magazijn en het soort spullen (dus de eigenschappen ervan) die je wilt opslaan. Denk hierbij vooral aan grootte en gewicht. Op die manier kun je de juiste keuze maken.

Bandenrek

Een bandenrek wordt vooral gebruikt in garages, autodealers en transportbedrijven. Hiermee kun je eenvoudig banden opslaan om te zien wat je nog op voorraad hebt. Dit zorgt ervoor dat de werkplaatsen en magazijnen efficiënter kunnen werken. De capaciteit van zo’n rek varieert per model. Sommige kunnen wel 28 banden opslaan. Het is goed om te weten dat deze rekken stapelbaar zijn, dus je kunt er bijvoorbeeld 10 op elkaar zetten om 280 banden kwijt te kunnen. Er zijn dus verschillende soorten stellingen die geschikt zijn voor verschillende producten. Let altijd op de veiligheid bij het maken van een keuze!

Reacties