Sander Wijdemans
27 december 2023 10:14
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Veilig werken dankzij de juiste werkkleding

Het is essentieel om veilig te werken op de werkvloer. Daar zijn dan ook allerlei maatregelen voor in het leven geroepen. Denk aan bepaalde vaardigheden die je moet kunnen aantonen. Of denk aan het werken met gekeurd materiaal en gereedschap. Daarnaast is het natuurlijk ook heel belangrijk om met de juiste werkkleding aan de slag te gaan. Wanneer je gekleed bent op de taak die je gaat doen, dan zal dat de veiligheid sterk ten goede komen. We kijken eens naar enkele items die je absoluut nodig zal hebben voor veilig werken.

Veilig werken dankzij de juiste werkkleding

Kleding voor specifieke taken

In de eerste plaats is het belangrijk om te kijken naar kleding voor specifieke taken die jij met jouw onderneming uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan laskleding. Lassen is niet zonder risico, daarom is het belangrijk om kledingstukken te dragen die jou beschermen tegen de hoge temperaturen en de eventuele vonken die ervan af spatten. Wanneer je gewone kleding draagt, dan kan dit nog weleens tot flinke verwondingen leiden, zelfs wanneer je verder alle maatregelen in acht neemt. Dat wil je natuurlijk liever voorkomen. Met goede kleding is dat geen enkel probleem. Zorg dus dat dit goed op orde is.

Beschermen tegen gevaren

Wat voor laskleding in het bijzonder geldt, kan je ook meer algemeen bekijken. Er zijn natuurlijk ook andere gevaren waartegen je beschermd moet worden op de werkvloer. Denk aan eventueel brandgevaar. Draag je vlamvertragende kleding? Dan geef je jezelf net wat meer kansen om veilig uit de problemen te komen. Ook daarvoor moet je bij de specialist zijn. Deze kleding zorgt ervoor dat de kans op brandwonden als er iets misgaat flink kleiner wordt. Het is precies wat je nodig hebt in sommige gevallen. Zoek goed uit welke items aansluiten op wat jij nodig hebt als je aan de slag gaat.

Bestand tegen stoffen

Een andere bedreiging is natuurlijk het morsen van stoffen. Wanneer je bijvoorbeeld met chemicaliën of iets vergelijkbaars werkt, dan wil je niet dat je daarmee onnodig risico loopt. Er zijn kledingstukken die hier gewoon goed tegen bestand zijn. Wanneer je dus in een dergelijke branche actief bent, is het wel zo verstandig om dit soort items te dragen. Op die manier kan je er zeker van zijn dat je gewoon veilig je werk kan doen en niet twee keer hoeft na te denken over elke handeling. Je bent immers altijd in de juiste mate beschermd.

De juiste basis leggen

Zoals je altijd werkt met goedgekeurd gereedschap, zo is het ook belangrijk dat je de basis van je werkkleding gewoon op orde hebt. Denk dan bijvoorbeeld aan veiligheidsschoenen. Ook goede handschoenen zijn heel belangrijk. Daarnaast kan je denken aan items zoals een veiligheidsbril en een goede helm. Dit zijn natuurlijk stuk voor stuk items die tot de basisuitrusting moeten behoren en die in elk bedrijf gewoon goed op orde moeten zijn. Is dit het geval? Dan kan je er zeker van zijn dat de werkzaamheden met veel minder dreiging uitgevoerd kunnen worden. Dit is wel zo belangrijk voor goede resultaten.

Reacties